1984
Forfatteren George Orwell skrev romanen 1984 i skyggen av andre verdenskrig. Nå har den dystopiske klassikeren blitt teater på Torshov.
Winston Smith er en laverestående funksjonær i Sannhetsministeriet, som reviderer historien etter gjeldende retningslinjer. Ettersom hans hukommelse fremdeles fungerer, utgjør han en trussel mot styringsmaktene. Når han i tillegg oppnår kontakt med motstandsbevegelsen, aner han muligheten til å velte tyranniet. Men når individet ikke finnes, hvem kan man da stole på?
1984 er en moderne klassiker om overvåkning, manipulasjon – og om å lytte til sin egen stemme. Det dystopiske verket står i dag som en av de store science fiction-klassikerne, og har lenge blitt brukt til å peke på farene ved det høyteknologiske informasjonssamfunnet. Samtidig forteller stykket oss om manipulasjon, individets stilling i fellesskapet og om viktigheten av å bevare selvet.
Vi gjør oppmerksom på at deler av forestillingen inneholder vold som kan vekke reaksjoner. Det røykes også urtesigaretter og forekommer strobelys.
Mot slutten av forestillingen er det en lang scene der Winston blir torturert, og selv om dette kun er skuespill og ingen faktisk blir skadet, kan scenen virke svært troverdig.
Vi oppfordrer lærere til å ta for dere boka 1984 sammen med elevene, før dere ser forestillingen på teatret. Gjør dere kjent med forestillingens sterke virkemidler og forbered gjerne elevene på dem.