Hopp til innhold
125 år
Collage med fire personer

Salong: Kongejenta – det androgyne i kunst og kultur

Sara Stridsbergs Dissekering av et snøfall er inspirert av den sanne historien om dronning Kristina av Sverige (1626–1689). Hva kan hennes historie fortelle oss i dag om friheten til å definere seg selv?

Hun var en høyst usedvanlig regent, som ikke ville gifte seg og føde barn som en dronning, men heller ikke ønsket å krige som en konge.

Så – hvem skulle dronning Kristina være da? Hvilke reelle muligheter hadde Kristina på 1600-tallet? Hvilken retning kunne hun tatt?

Dronning Kristina har blitt et skeivt ikon og ville med dagens kjønnsperspektiv kanskje passet inn i en ikke-binær identitet. Dronning Kristina utfordrer hvordan vi tenker kjønn og androgynitet og våget allerede på 1600-tallet å tenke utenfor konvensjonene. I dag, 400 år senere, er kjønnsdebatten fremdeles tabloid og polarisert. Hvorfor har vi som samfunn det så vanskelig med å endre vår oppfattelse når det kommer til kjønn? Kan kunsten og teateret være en hjelpende stemme i debatten og bidra med andre persepktiv?

Visningstider

I panelet:

  • Kristin Fridtun, filolog og forfatter.
  • Ingjerd Egeberg, skuespiller i Dissekering av et snøfall.
  • Christine Marie Jentoft, rådgiver i Fri – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold.
  • Hilde Østby, forfatter og salongens ordstyrer.

Les mer om forestillingen

Forestilling
Kvinne i rustning i bybilde på kveldstid

Dissekering av et snøfall

Hun er født til å regjere og arver tronen som seksåring. Men hun vil ikke gifte seg og føde barn som en dronning. Hun vil heller ikke krige som en konge. Hva er hun da?

Les mer