Historisk tidslinje
Nationaltheatret var for lite allerede fra start, og en utvidelse av teatret har blitt diskutert siden 30-tallet. Her får du en historisk oversikt over rehabiliteringssaken.
- 1892 – FOR LITE FRA START: Allerede i 1892, ved byggestart, måtte teatret reise en bygård med verksteder og lagre.
- 1935 – TEGNET UTVIDELSE 1: Teatrets arkitekt Henrik Bull tegnet ut en stor utvidelse med blant annet bedre publikumsfasiliteter og lagring. Men teatret klarte ikke å reise midler.
- 1980-tallet – TEGNET UTVIDELSE 2: Etter brannen i 1980 ble teatret rehabilitert, men ikke modernisert. En ny fløy ble foreslått bygget, men teatret fikk ikke gehør for finansiering.
- 1990-tallet – AVVIST: En utvidelse av teatret ble foreslått da ny jernbanetunnel ble bygget. Forslaget ble avvist av Storting og regjering grunnet bygging av den nye operaen.
- 2006–2007 – TILSTANDSANALYSE 1: En tilstandsanalyse av teaterbygningens omfattende rehabiliteringsbehov leveres av konsulentselskapet Rambøl.
- 2008–2011 – TILSTANDSANALYSE 2: Teatrets styre foreslår at Statsbygg overtar forvaltningen av bygget, men de mener det må rehabiliteres først. Kostnadene fastlås til 700–900 millioner kroner.
- 2012 – VEDTAK OM UTREDNING: Regjeringen setter i gang prosessen med konseptvalgutredning (KVU) og kvalitetssikring (KS1), for å utrede teatrets rammer i et 50-årsperspektiv.
- 2014 – ANBEFALING 1, KVU: Anbefaler full rehabilitering av bygget. Med blant annet helt ny hovedscene, nybygg med biscener, moderne publikumsfasiliteter og universell utforming.
- 2015 – ANBEFALING 2, KS1: Settes i gang for å kvalitetssikre KVU-en. KS1 anbefaler kun rehabilitering av teaterbygningen og full oppgradering av Hovedscenen.
- 2016 – KULTURDEPARTEMENTET AVGJØR: Beslutningsgrunnlag for valg av alternativ ligger hos Kulturdepartementet. Ingenting blir vedtatt i 2016.
- 2017 – BEVILGNING AV MIDLER: Regjeringen velger i april 2017 å følge anbefalingen fra KS1, det vil si rehabilitering av teaterbygningen og full oppgradering av Hovedscenen. Avklaringsfase for kvalitetssikring av dette valget gjennomføres fra høsten 2017 til våren 2018.
- 2018 – OPPSTART FORPROSJEKT: Regjering fatter endelig vedtak om oppstart av forprosjektet i juni 2018. Dette skulle lede fram til et endelig byggeprogram, rom- og funksjonsprogram og brukerutstyrsprogram. Forprosjektet med kvalitetsikring (KS2) ble ferdig i 2021. Endelig bevilgning kan gis høsten 2022, og byggeprosjektet kan ha oppstart i 2023.
- 2021 – FORPROSJEKTET: ble levert til Kulturdepartementet i mai 2021. Kulturdepartementet ga Statsbygg i oppdrag å revidere forprosjektet med leveranse i januar 2022.
- 2022 – REVIDERT FORPROSJEKT ble levert til Kulturdepartementet i februar 2022. I mai 2022 bestilte Kulturdepartementet en mulighetsstudie for å undersøke om det kunne være mulig å løse prosjektet som helhet ved å etablere et teaterhus med en stor moderne scene og en liten biscene på Tullinløkka, benytte Nasjonalgalleriet til publikums- og støttefunksjoner, og gjennomføre en enklere rehabilitering av Nationaltheater-bygningen som ikke medfører refundamentering. Mulighetsstudien ble levert høsten 2022.
- 2023 – VIDERE UTREDNING AV FORPROSJEKTET: I februar 2023 ga Kulturdepartementet oppdrag til Statsbygg om en videre utredning av mulighetsstudien på Tullinløkka, og utrede to andre alternativer til denne. Alternativene har vært rehabilitering av Nationaltheatret med og uten oppgradering av hovedscenen, og etablering av biscener med støttefunksjoner et annet sted i Oslo. I tillegg fikk Statsbygg og teatret bevilgninger til å gjennomføre nødsikringstiltak for å sikre teaterbygningen og den videre drift av teatret fram til en rehabilitering kan finne sted.
- 2024 – DEN VIDERE UTREDNING AV FORPROSJEKTET: I juni 2024 ble den videre utredningen av forprosjektet levert Kulturdepartementet av Statsbygg. I september 2024 inngikk Finansdepartementet kontrakt med konsulentfirmaet Marstrand om kvalitetssikring av den videre utredningen. Marstrands oppdrag omfatter en selvstendig samfunnsøkonomisk analyse, gjennomføringsstrategi, anbefalinger for forprosjektfasen, og vurdering av andre relevante alternativer herunder et nullalternativ og et minimumsalternativ. Det er forventet at Marstrand leverer sin kvalitetssikring i mars 2025.